NUlab: Elmar ontwerpt voor NUhier


Met een echte Amsterdamse veerpont steek ik over naar het indrukwekkende gebouw van MTV Networks waar een week lang de Bootcamp gehouden gaat worden. Er zijn 6 teams aanwezig, aangezien er ook drie andere Sanoma-ideeën uitgewerkt gaan worden. Elk team kent een idee-eigenaar, een interaction designer en een visual designer. De uitdaging: Binnen 4 dagen een werkend prototype ontwerpen en een vernieuwde pitchpresentatie geven. De prijs: 10.000 euro. Mijn reactie: ‘Binnen 4 dagen? Dat lukt nooit!’

Maar het lukt wel, met vroeg opstaan, veel koffie en een enthousiast team. Ik ben ingedeeld bij ‘Team NewsCrator’ en ontmoet idee-eigenaar Philip Stolk die gepassioneerd zijn idee uitlegt: locatiegebaseerd nieuws op een kaart. Het is een intrigerend concept waarbij mensen zelf het nieuws maken en je dus ook echt lokaal nieuws te lezen krijgt. Het lijkt een concreet idee, maar dat was het nog niet echt. Want hoe komt dat er dan uit te zien? Hoe gaat het werken op een website of een app? Wat moet een gebruiker wel of niet kunnen? Genoeg vragen en dus ook genoeg uitdaging.

NUlabnl

Philip Stolk legt zijn idee uit. Bron: @NUlabnl

De eerste paar dagen discussiëren we dan ook bijna continu. Van half 9 ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds bespreken we hoe de abstracte ideeën gauw praktisch kunnen gaan worden. Tenslotte hebben we maar 4 dagen. En dus worden er besluiten gemaakt en blijft Philip ‘moeilijk, het is kill your darlings’ zeggen tegen iedereen die vraagt hoe het gaat.

We toveren NewsCrator om naar NUhier, een losstaand platform dat eenvoudig met NU.nl gekoppeld kan worden. NUhier wordt een iOS app waarbij de gebruiker bepaalt wat het lokale nieuws is. Degene bakent een eigen buurt af, ontvangt de geruchten uit die omgeving en kan deze bevestigen door media toe te voegen. De NU-redactie ziet zo’n item voorbijkomen en keurt het eventueel goed. Echt lokaal nieuws is geboren. Het is ‘jouw buurt, jouw nieuws’.

Landingspagina

Landingspagina van NUhier

En dan zie ik weer de kracht van zo snel mogelijk concepten ontwerpen. Door design komt het idee tot leven, estethisch maar vooral functioneel. Het wordt een intuïtieve app met een kaart waarop pulserende rode stippen de bevestigde nieuwtjes zichtbaar maken. Er zijn goed leesbare titels voor de echte koppensnellers en subtiel, onder deze laag, ligt de geruchtenstroom die, net als de roddels in de buurt, enigszings in de donkere stegen van de buurt plaatsvindt. Deze geruchten moeten eerst bevestigd worden, wil het echt nieuws worden. Ik hoor terecht de term ‘crowdsourced news’ voorbijkomen.

NUhier

Prototype van iOS app

Team NUhier is enthousiast over zijn idee en uitwerking. En we vinden dat we echt iets kunnen bijdragen aan de service van NU.nl. Naast snel en bondig, nu ook in jouw directe omgeving. Maar wat vindt de doorsnee burger hier van? Dag 3 staat daarom in het teken van validatie. Philip mag met ideepartner Maarten naar buiten om mensen op straat het prototype te laten testen. Zo worden er binnen 4 dagen flinke meters gemaakt. De uitkomsten brengen nog de laatste verscherpingen aan het ontwerp en zo zijn we klaar voor de laatste dag: de pitchpresentatie.

Philipstolk

Philip geeft eindpresentatie. Bron: @roderickmartens

We zetten een luchtige presentatie neer met een app-presentatie van verschillende scenario’s. We winnen niet. Maar we hebben veel bereikt in een paar dagen. En er gaan geruchten de ronde dat NUhier nog niet overleden is. Hopelijk wordt dat binnenkort bevestigd.


Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
Elmar-Haneveld
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari