Alleen maar mooie dingen maken


bureau_webdesigner_magazine

Bij ontwerpbureau Resoluut is design het product. Niels Buddiger ging langs in Amsterdam en sprak met Micha Commeren en Harm Wimmenhove
Klanten: Malmberg, TomTom, Simyo, Nu.nl, Volkskrant, Auto Trader, Achmea

Een droom en een ergernis zorgden voor de geboorte van Resoluut, een ontwerpbureau voor online en mobiel. Micha Commeren, oprichter en creative director, legt uit: “Vijf jaar geleden was de wereld best een beetje eng, want als je iets moois digitaal wilde maken, belde je een bureau die dan een 90% technisch project realiseerden met vooral techneuten, project-managers en accountmanagers. Dan kwam er op een gegeven moment iemand met een zwart t-shirt langs – de designer – en die kleurde het in. Zo was het toen in internetland. Voor mij ontsprong daar de droom.”

De droom
“Een succesvol digitaal product gaat om de eindgebruiker. Toch? Dat gaat om de mensen die er daadwerkelijk mee bezig gaan. Volgens mij is design het product. Design, daar ben je met je klant bezig. Daar ben je bezig met wat er straks daadwerkelijk gebouwd wordt. Je bent alvast aan het creëren en eigenlijk al met het eindresultaat bezig. Techniek zou daar in mijn ogen gewoon aan moeten voldoen. Als ik iets verzin dan moeten ze dat maken, maar het gaat erom dat je dat maakt dat succesvol is bij je klanten en daardoor ook bij de klanten van je klanten: de eindgebruikers. Bij de grote bureaus van toen waren er honderd man account, zestig man techniek, iemand die de deur opendoet en dan nog een paar designers. Volgens mij hoeft dat niet. Ik denk dat je een bureau kunt hebben dat zich puur toelegt op user experience en design, dat echt gelooft dat succes daar begint. Dat was de droom.”

De ergernis
“De ergernis – je voelt het misschien wel al een beetje – zat bij account. Dat is een bureaueigenschap die helaas nog steeds bestaat. Ik geloof daar gewoon niet in. Als creatief wil je gewoon voor mensen werken. Het is toch heel idioot dat je als creatief eerst iets aan je accountmanager moet voorstellen die dan aangeeft of je dat tegen de klant mag zeggen. En de klant van de klant dan? Hoe kom ik daar dan ooit? Ik ergerde me kapot dat je eigenlijk altijd voor je eigen interne commerciële proces aan het ontwerpen was in plaats van voor je klant, laat staan voor de klant van de klant.”

Vanuit die droom en ergernis is Resoluut ontsprongen. Het bureau doet alleen maar digital, alleen maar creatie, met de focus op user experience. Alles zonder account. Commeren: “We hebben alleen maar mensen die creatief hele mooie, te gekke dingen maken en that’s it. Nu vijf jaar later is dat wat mij betreft een succes. Harm is ongeveer tien minuten nadat we opgericht waren, aangehaakt. We zijn met vier man begonnen. In je eentje ben je freelancer, met z’n tweeën een duo. Drie dat wordt niks, dus dan maar met zijn vieren, want dan ben je een bureau. Resoluut bestaat tegenwoordig uit zestien man sterk. Alle zestien ontwerper.” Het bureau deelt een prachtig pand vlakbij het Vondelpark met een aantal andere bureaus. “Resoluut is onderdeel van Makerstreet, onze “holding”. In die holding zitten allemaal bedrijfjes met dezelfde filosofie. Ga nou een ding doen waar je heel goed in bent – zonder account. Als je iemand anders nodig hebt, kun je dat intern bij een ‘zusje’ inhuren, maar dat hoeft niet. We organiseren bewust interne marktwerking, zodat je altijd keuzes maakt op basis van kwaliteit. Ik huur alleen een zusje in als ik zeker weet dat dat het beste is voor mijn klant,” aldus Commeren.

Groot genoeg
Commeren: “Resoluut is wat mij betreft op oorlogssterkte. Als ik het nog groter laat groeien dan moet ik echt de overhead gaan creëren hier. Dat vinden we zonde. Ik heb liever de zestien beste ontwerpers dan ik er per se veertig wil hebben om er maar veertig te hebben, dat vind ik niet interessant. We zijn eigenlijk al best groot.”

“Onze klanten komen eigenlijk allemaal vanuit ons netwerk. Dat is bijna utopisch. Daarom geloof ik dus niet in accounts, want volgens mij moet je relaties onderhouden. Het liefst tussen degene die de waarde toevoegt en degene die de waarde nodig heeft. Als je daar een accountmanager tussen zet, is dat alleen maar ruis. Ik wil dat er zoveel mogelijk 1-op-1-relaties ontstaan tussen creatief van Resoluut en degene die daar behoefte aan heeft. Dat levert goed werk op en goede contacten.”

“Iedere keer dat we iets van waarde toevoegen aan onze klanten, bouwen we weer een beetje aan de relatie en die relatie is heel waardevol. Daar komt dan ook vaak weer de vraag uit. Wij staan ook nooit op lijstjes, mensen die ons kennen, weten wat we doen. We worden gebeld voor de dingen die we doen, waar we goed in zijn.”

Harm Wimmenhove, creative director, vult aan: “Dat zijn dan ook altijd wel de dingen waar we zelf graag onze tanden in zetten. Het is nooit niet leuk.”

Verandering
Commeren legt uit waarom klanten vaak als eerste bij hen terechtkomen: “Tegenwoordig is het gelukkig zo dat de klant snapt dat je gewoon een ontwerper nodig hebt die het gat kan dichten tussen de noodzaak en wat dat dan betekent voor de eindgebruiker. Dat is wat wij doen, we dichten het gat tussen de vraag en de gebruiker. Daarmee zitten we bijna altijd aan het begin. Er zijn eigenlijk twee momenten waarop het voor ons relevant wordt. Wanneer het heel goed gaat en wanneer het heel slecht gaat. Daartussen gebeurt er niet zoveel voor ons. Wij verkopen verandering. Als het heel goed gaat kun je nadenken over de volgende stap. En als dit niet zo is moet je echt innoveren om te blijven bestaan.”

Toch is het niet altijd zo geweest. Commeren: “In het begin was het echt zendingswerk. Toen moesten we echt uitleggen dat het concreet maken an sich het product was. Het gaat niet over esthetiek. Het gaat niet over mooi of lelijk – ja, uiteindelijk ergens een keer wel. Het gaat over succesvol of niet. Design bepaalt het succes van je product. Dat geloof ik echt. Voordat je nog maar één euro hebt uitgegeven aan techniek, kun je al helemaal ontwerpen, testen en valideren of iets succesvol gaat zijn. Dat is wat wij toevoegen. Tegenwoordig gebeurt dat vaak heel bewust. In plaats van een consultancyclub te bellen, bellen ze ons, een designbureau. Dat is een heel groot verschil. Vroeger draaide het veel meer om esthetiek en veel minder op businesssucces. Nu draait het allemaal om succes.”

“Als je vijf jaar geleden een vraag had als opdrachtgever, maakte je een briefing en een budget. Alles was van te voren helemaal uitgedacht en dan was het: dit wil ik graag gedaan hebben. Tegenwoordig snappen mensen ook wel dat dat niet direct tot succes leidt. In een briefing kun je niet alles voorzien. Net zoals wij in het beantwoorden daarvan ook niet in alles kunnen voorzien. Je zult het dus samen moeten doen. En dat doen wij ook. Als het even kan zitten wij vanaf de allereerste conceptuele pennenstreek bij de klant. Agile, maar ook in gewone projecten. Met klanten, bij klanten, voor klanten, dat is hoe wij werken.”

Wimmenhove vertelt over het verschil in opdrachten met vijf jaar geleden: “Traditionele opdrachten van doe dit en dat, komen veel minder voor. Vijf jaar geleden was dat 100% en nu 20% of zo. Tegenwoordig horen we: ‘We zijn nu hier. Help ons verder’. Op het moment dat er zo’n vraag binnenkomt gaan we eigenlijk zo snel mogelijk doktertje spelen. We proberen de vraag achter de vraag te achterhalen. De klant zegt met een probleem te zitten, maar vaak kunnen wij al snel zeggen dat de echte pijn ergens anders zit. Wij zijn ook in staat om dat heel snel te vertalen naar een oplossing. Dat testen we dan ook met echte eindgebruikers en vervolgens optimaliseren we dat dan weer. De input van zowel de business als eindgebruiker vormen samen weer de brandstof voor de volgende iteratie. Zo werken we in kleine stapjes naar een steeds beter product dat is afgestemd op de realiteit.”

Tot in de puntjes…
Hoe dat testen dan in zijn werk gaat, legt Commeren uit: “Dat gaat van alle vormen van kwantitatief tot alle vormen van kwalitatief, afhankelijk van waar je bent in je proces. We specialiseren ons niet in testen, maar in de interpretatie daarvan. Testen is geen doel op zich. Ik wil de test kunnen doen die nodig is in het proces. Over het algemeen gaat het altijd van kwalitatief naar kwantitatief. In het begin is het nog heel strategisch en draait het om het toetsen van je aannames. Dat gaat heel goed via interviews. Maak een prototype, zoek de juiste personen en stel de juiste vragen. Zo kun je goed voelen of zij begrijpen wat wij willen overbrengen. Dat wordt steeds wetenschappelijker en kom je uiteindelijk bij zaken als sales funnels. Je wilt toch weten of mensen echt op die knop klikken en waarom wel of niet. Op een gegeven moment heb je echt een front-end, dan kun je gaan A/B-testen. Vervolgens ga je kleine onderdelen isoleren, testen, optimaliseren en weer terug in het geheel stoppen.”

Wat brengt de toekomst?
Volgens Commeren is de explosie aan devices een grote invloed op het soort werk waar ze mee te maken krijgen: “We maken nu al apps voor tv’s en dat is best wel relevant. De variëteit aan schermen en ecosystemen zorgt op korte termijn voor enorm veel werk voor bureaus zoals wij. Dat dit soort bureaus er tegenwoordig überhaupt meer zijn, is een teken dat we goed bezig zijn. Dat was een paar jaar geleden nog niet. Al die nieuwe ecosystemen hebben één ding gemeen: je kunt overal geld verdienen. Op korte termijn is er dus veel tof werk, waarbij wij soms ook weer terug moeten naar de schoolbanken.”

Gaat Resoluut in de toekomst nog groeien?
Commeren: “Zoals ik al zei, zijn we op oorlogssterkte. Afgelopen jaren zijn we een bedrijf geweest dat groeide. Van vier naar zestien man. Ik denk dat we als bedrijf, qua cultuur, niet heel veel groter kunnen worden dan dit. We zien dat in ons netwerk al onze broertjes en zusjes ook allemaal volwassen worden. Maar wat dan? Is het dan af? Zolang de vraag blijft, zal de groei toch ergens plaats moeten vinden. We denken bijvoorbeeld druk na over nieuwe locaties. Dat blijft wel lastig, ik vind het juist bijzonder hoe wij hier met z’n allen in het pand met elkaar, voor elkaar en bij elkaar samenwerken en leven. We eten zelfs gezamenlijk, die gedeelde filosofie van makers, dat is zo fantastisch leuk. Om nu de losse bureaus uit het pand weg te halen en ergens anders te plaatsen, met een ander model, een ander management? Nee, dat zie ik niet zitten. Misschien kunnen we weer eenzelfde concept opzetten. Dan lijkt het buitenland logisch. Als het hier kan, kan het daar ook. Daar denken we wel over na.”
Wimmenhove gaat verder: “We groeien ook in de breedte, qua competentieniveau. Zo is bijvoorbeeld Mister Koreander puur ontstaan vanuit het feit dat wij als ontwerpers bezig zijn met hoe iets werkt. Waar staat welke informatie en hoe ontsluit ik dat allemaal zo gebruiksvriendelijk mogelijk? Hoe verkoopt het zo goed mogelijk? Maar wat staat er dan precies? Hoe pak je dat aan? De meeste ontwerpers blinken niet echt uit in tekst. Daarom hebben we uiteindelijk een aantal copywriters binnengehaald. Die hebben zich kunnen ontwikkelen onder onze vleugels. Nu zijn ze door een soort celdeling een eigen bedrijf met eigen cultuur geworden. Zij zijn heel gepassioneerd over tekst en content en doen heel andere dingen dan wij. Dat is ook echt leuk om mee te maken.”

volkskrant

De nieuwe digitale Volkskrant
Het nieuws niet enkel op papier
De Volkskrant wil voorbereid zijn op de toekomst en daar hoort de digitale wereld bij. Samen met Soda studio heeft Resoluut de krant opnieuw ontworpen. Artikelen van de Volkskrant vind je in de papieren versie, op het web, tablets, en smartphones, geoptimaliseerd voor elk medium.
In de gedrukte krant vind je naast het laatste nieuws ook achtergronden, interviews, reportages, opiniestukken, en reconstructies. Deze zogenaamde verdieping heeft een minder vluchtig en rijker karakter. Met de nieuwe digitale propositie worden deze twee typen nieuwsdimensies beiden aangeboden.

Belangrijke strategische punten:

  • Gratis nieuws én kwaliteitscontent voor een kleine bijdrage
  • Rijke contentpresentatie voor redacteuren om mooie verhalen te maken
  • Met MijnVolkskrant volg je favoriete rubrieken en auteurs en maak je een persoonlijke nieuwslijst

Om dit duidelijk te presenteren is er gekozen om de twee nieuwsstromen los van elkaar te plaatsen. Links staat het laatste nieuws in een compacte en makkelijk scanbare lijstvorm, rechts het verdiepende nieuws in een grotere en meer beeldende tegelvorm. De verdiepende artikelen zijn vaak groter, langer houdbaar en rijker in tekst en beeld. Deze structuur komt consistent terug op alle sectiepagina’s. Alle artikelen zijn digitaal te lezen via de responsive website en iOS- en Android-apps.

volkskrant.nl
UI: Soda Studio
UX: Resoluut
Development: TouchtribeReageren


Naam 

E-mail

Reactie

versturen


Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari