De Kracht van Persuasive Design


‘To persuade’ betekent letterlijk overhalen. Persuasive design betekent dus: een product of dienst zo ontwerpen dat je de klant/gebruiker overhaalt tot het nemen van de gewenste actie. Heel handig, maar wat zijn eigenlijk de mogelijkheden? En wat de gevolgen?

medisana

Wat ik een aardig voorbeeld van persuasive design vind, is de reclamestunt van Fitness First. ‘Je gewicht is je korting’ staat er op de poster in de Abri. Zodra je op het bankje in het bushokje gaat zitten komt je gewicht in beeld. Dit prikkelt. Stiekem willen we weten hoeveel we wegen en hoeveel korting we dus kunnen krijgen. Op het moment dat je gaat zitten en naar de cijfers kijkt, doe je al mee met de campagne van Fitness First. Je bent overgehaald!

pic blog annelieke 3

Pushen

Tegenwoordig zie je overal en in alles wel iets van persuasive design. Wie wordt er niet door zijn telefoon gepushed om een bericht zo snel mogelijk te lezen? Zodra het lichtje brandt, wil je weten wat er speelt. Maar stel dat je die melding niet zou krijgen? Grijp je dan ook minder snel naar je smartphone? Een pushbericht haalt de gebruiker over om meteen actie te ondernemen. Direct aandacht. Niet zo gek dat steeds meer app developers gebruik lijken te maken van deze effectieve manier van ontwerpen.

Belonen en verleiden

Gamification, het gebruiken van spelelementen in een niet-spel situatie, is een trend die steeds vaker samengaat met persuasive design. Een goed voorbeeld hiervan is het beloningssysteem van de mobiele vriendenzoeker Foursquare. Als je een tip of reactie achterlaat, krijg je punten die je kunt gebruiken voor hun spel. Ook in advertenties komt persuasion voor. Het lijkt erop dat de advertenties die bijvoorbeeld op je Facebook pagina staan, speciaal voor jou zijn. Verrassing; dat zijn ze ook! Het is makkelijker en dus effectiever om je te verleiden als je het product al leuk vindt. Doelgroepgericht adverteren noemen we dat. Maar, worden we dan niet een beetje klein gehouden? Ik bedoel, als je in je comfortzone blijft is ‘out of the box’ denken er niet echt meer bij.

to_persuade

Beïnvloeden

Maar persuasive design doet nog meer; het kan het gedrag van de gebruiker beïnvloeden. Denk je eens in dat je bij het populaire spel FarmVille extra punten verdient als je langer dan twee minuten je tanden poetst. Dat stimuleert wel om je gebit te reinigen. Of neem de Vita Dock die wij ontwierpen voor Medisana. Een app die door diverse game-effecten en aanmoedigend design de gebruiker overhaalt om met zijn gezondheid bezig te zijn.

Neem de gebruiker bij de hand

Voor het laatste voorbeeld blijf ik nog even in onze eigen etalage. De redesigns van de bestelstraten van Simyo en het Zilveren Kruis zijn namelijk mooie casussen waarbij persuasive design en conversieverhoging hand in hand gaan. Door deze straten te versimpelen en verduidelijken, nemen we de gebruiker bij de hand en leiden we hem naar het conversiepunt. Subtiele overtuiging, maar zeer effectief.

intro_plaatje

 

Beperkend of verrijkend, positief of negatief, je kunt er veel van zeggen. Maar hoe je het ook wendt of keert; persuasive design is overtuigend!

Reacties


1 Reactie

  1. Michael

    Als ik de term Persuasive Design hoor laat het mij altijd aan deze boekje denken: http://www.amazon.com/MetaGame-Sam-Landstrom/dp/1935597167/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1360181574&sr=8-1&keywords=metagame

Reageren


Naam 

E-mail

Reactie

versturen


Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari