Dutch Digital Design #1


dutch-digital-design

Op donderdag 22 mei vond ‘s avonds in Pakhuis de Zwijger de eerste editie van Dutch Digital Design plaats.

Deze eerste editie kreeg het thema ‘Made In Holland’ mee en bracht een ode aan digitaal werk van Hollandse bodem. Ook Resoluut was present en we geven je bij deze graag een recap van de avond vanuit ons perspectief.

Het programma van de avond beloofde een mooie mix van “oud”, iets is tenslotte al snel oud in digitaal, en nieuw. Er werd afgetrapt met een draaiorgeltune en een fijne animatie. Waarin de – met behulp van kinect ingescande – presentatoren werden geintroduceerd.

 

First up: Jort Schutte van Achtung! met een case voor Philips Sonicare
Deze case is er één in de categorie nieuw. Fototoestellen uit en telefoons in de broekzak dus. Jorts’ klinkende presentatie van 15 minuten begon met het inzicht dat wij als ontwerpers voor digitale media eigenlijk modern puppeteers zijn. Dus als je nog eens aan je moeder moet uitleggen wat je dagelijks doet…

jort-achtung-philips

Daarna liet hij in sneltreinvaart de app zien die  Achtung! momenteel aan het maken is om de elektrische tandenborstel van Philips te promoten onder tweens; kinderen van ongeveer 10 – 12 jaar oud. Gebaseerd op het gegeven dat iets een ingeslepen gewoonte is op het moment dat je het 24 dagen achter elkaar gedaan hebt, zijn ze aan de slag gegaan om kinderen te motiveren 24 dagen achter elkaar hun tanden te poetsen. Simpel gegeven, mooi werk en zeer fraaie executie. Maar nog even wachten dus…

 

jeroen-lust

Next up: Jeroen Barendse van Lust met Urban Sensing
Jeroen liet de stand van zaken zien van z’n geographische-social-media-plot-software. En een mooie volzin. Ook deze in de categorie nieuw, want pas ergens begin volgend jaar live. Kort door de bocht is het hiermee mogelijk om precies te zien waar men getwittert heeft waar dan ook ter wereld. Door te focussen op een bepaalde tijd en locatie kun je er gave patronen in ontdekken, snelwegen(!) bijvoorbeeld. Zoals zo vaak is dit soort gevisualiseerde big-data een mooie voedingsbodem voor visuele hoogstandjes en zijn er nog legio te ontdekken mogelijkheden voor toepassingen & analyses.

 

Third up: Jules Tervoort en Mischa Rozema van Postpanic met hun film Sundays
Niet geheel nieuw meer, maar zeker ook niet oud. Want van de trailers die je zo echt even moet gaan bekijken moet de feature film nog gemaakt worden. In hun presentatie gaven Jules en Mischa wat achtergrond bij hun pet-project of passion-project zoals ze het zelf zo mooi noemen. Trailer nr. 1 van Sundays, een soort van science fiction film, is zo’n twee jaar geleden al gemaakt met behulp van een flinke Kickstarter injectie.

Postpanic - Sundays

Nu was het tijd voor trailer nr. 2 maar niet voordat ze ons – op de 9 beeldschermen rondom – een boel artwork lieten zien waarvan een boel me deed denken aan het prachtige werk van Moebius. Een film die ietwat in de toekomst speelt maar dan zonder ruimteschepen en lasers. Iets met woorden zeggen meer dan beelden. Dus kijk die trailers maar:

Trailer 1: vimeo.com/81696627
Trailer 2: vimeo.com/92917301

 

Harrald Dunnink over de Correspondent

Als vierde op ‘t podium: Harald Dunnink met De Correspondent
Van de toekomst naar het heden & verleden. Wie in Nederland heeft er tenslotte nog niets voorbij zien komen van de Correspondent?
Met de Correspondent heeft Harald’s Momkai een disrupter in het Nederlandse medialandschap neergezet. Hij neemt ons mee in een aantal slimme designprincipes die zijn toegepast om de leeservaring te veraangenamen en laat zien dat ook vooral de achterkant hier een grote rol speelt. De auteurs omgeving – die Respondent heet – kan in de toekomst ook door andere partijen met een soortelijke content-behoefte gebruikt gaan worden. Slim.

 

klm-space

De uitsmijter: Niels & Wesley van respectievelijk Tribal DDB & Mediamonks met KLM Space
Ook eentje uit de oude doos. Een flinke campagnesite voor KLM met een hele simpele game mechanic: voorspel waar een weerballon die we de ruimte in lanceren knapt. Claim je plek op de kaart en deel ‘m met zoveel mogelijk vrienden, daar wordt jouw stukje space groter van en daarmee maak je dus meer kans om zelf een ruimtereis te gaan maken.
Wat echter bleek uit het verhaal van Niels & Wesley is dat je eigenlijk een halve astronaut had moeten zijn om dit goed te kunnen inschatten. De winnaar was dan ook een Braziliaanse ruimtevaart student.  Prachtig in executie, mooie combinatie van 3d en video én slim gebruik van budget. Het mediabudget gebruiken voor iets wat uit zichzelf de wereld rondreist in plaats van hard duwen op (oude) media wordt – in onze ogen vanzelfsprekend – steeds vanzelfsprekender.

 

Al met al een mooie dwarsdoorsnede van wat er zo allemaal borrelt in ‘s Neerlandsch Digitale landschap. Een evenement voor vakbroeders en zusters waarvan er in de toekomst vast nog meer gaan plaatsvinden, volg ze op: facebook.com/DutchDigital of twitter.com/dutch_digital

 

Update: Bijna alle sprekers zijn terug te kijken op Vimeo: https://vimeo.com/dutchdigitaldesign

Credits: bijna alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door: Merten Snijders

Reageren


Naam 

E-mail

Reactie

versturen


Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
harm-author
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari