Vorige week schreef ik het eerste deel over de gebruiken van Windows 8. Benieuwd naar nog meer tips en inzichten? Scrol dan vooral naar beneden en veel plezier!

Zoom in, zoom uit

Een snelle en overzichtelijke manier van navigeren is met de Semantic zoom. Maar is het verstandig om dit altijd toe te passen? Nee. Semantic zoom is alleen relevant voor pagina’s die veel en diverse content aanbieden. Neem bijvoorbeeld de homepage van Nu.nl, daar staan diverse nieuwskaternen op één pagina. Past Semantic zoom bij jouw app? Onthoud dan wel dat deze functie de gebruiker moet helpen met navigeren. Anders gezegd; kies een duidelijke lay out. Een ander niet geheel onbelangrijk puntje; blijf op de pagina! Verhuis de gebruiker niet naar een andere pagina wanneer hij op een icoontje klikt in de Semantic zoom. Zo raakt hij namelijk de weg kwijt.

Wat doe je met de appbar en de acties?

Houd het simpel. Stop je navigatie bovenin, specifieke acties linksonder en standaard acties rechtsonder. Dit is de meest gangbare structuur en dus ook herkenbaar voor de gebruiker. Je weet echter niet zeker of de gebruiker de appbar wel weet te vinden. Daarom raad ik aan om je belangrijkste acties inline met de app te zetten. Minder belangrijke en vrij algemene acties, zoals een filter, kun je wel in de appbar plaatsen. Grote kans dat de gebruiker het vindt, en anders is er nog geen man overboord.

Erg charmant

Ook Windows 8 heeft zo zijn charmes. Zijn standaard charms regelen het zoeken, de instellingen, sharing en verbinding met andere toestellen. Gebruik deze charms, dat is een must! Enige uitzondering is wanneer jouw applicatie een charm vervangt. Denk aan een boekingssite die specifiek gericht is op zoeken.

Denk na over de Snapmode

Een snapmode is aantrekkelijk om te gebruiken, maar niet altijd wenselijk. Bedenk dus eerst goed waarom de gebruiker je app snapped. Voor updates, nieuws, vergelijken? Als je een snapmode gaat ontwikkelen, stop dan niet je hele app in 230 px breed. Alleen relevante content. Houd er ook rekening mee dat je verticaal scrolt, dat is dus anders dan horizontaal. Mocht er veel visuele content tevoorschijn komen wanneer de gebruiker op de snap tapt, maak dan gebruik van automatisch backsnappen (snap je het nog). Dus weer van klein naar groot.

Is een Livetile nodig?

Met een Livetile is je app ook aanwezig op het dashboard van Windows 8. Dat lijkt ideaal, maar dat hoeft het niet te zijn. Het is namelijk nogal ‘in your face’. Dus als je iets aanbiedt wat daar echt niet altijd hoeft te zitten (zoals een boekingssite) doe het dan ook niet. Bovendien mag een Livetile volgens de Windows 8 regeltjes niet commercieel van aard zijn. Een Livetile is dus alleen interessant wanneer de content vaak wordt ververst. Als een Livetile bij je app past, zorg dan wel voor een scherpe teaser die de gebruiker prikkelt om door te klikken.

Hoe ziet een Windows 8 funnel eruit?

Een goed geëngineerde funnel is cruciaal voor de conversie. Via diverse projecten heb ik hier meer inzicht in gekregen:

- Verdeel de content in stappen. Niet te veel en niet te weinig. Het overzicht moet duidelijk blijven.

- Zet de call to action en bevestiging inline met de context.

- Maak van de laatste stap een duidelijke bevestigingspagina die eventueel ook volgende acties aanmoedigt (cross selling).

Een hobby, of keiharde business?

Er zijn twee manieren om geld te verdienen met je app. Je kunt het verkopen aan de gebruiker of advertenties toelaten. Dit zijn een paar mogelijkheden die ik aanraad:

- Prestitial en interstitial fullscreen adds. Dit zijn scherm vullende advertenties voor het openen van de app (prestitial) en tussen de pagina’s van de app door (Interstitial).

- Gebruik advertorials in je app.

- Plaats advertenties in de app die overeenstemmen met je ontwerp.

Acceptabel of uniek?

Een app voor Windows 8 ontwikkelen is an sich niet erg moeilijk. Het is een duidelijk model waar je goed je content in kwijt kunt zodat er een acceptabele app uitrolt. De kunst is om een Windows 8 applicatie te maken die echt uniek is en met zijn kop boven het digitale maaiveld uitsteekt. Het zwaartepunt van het werk komt dus te zitten in het uitwerken van de details en de finesse van het ontwerp. Uitlijning, samenspel, merkbeleving, het moet allemaal kloppen.

Oké , maar hoe maak je dus zo een unieke app?

Ik heb nu een heleboel do’s en don’ts geschreven over de applicatie ontwikkeling van Windows 8 en het gebruik van hun devices. Hoe je de unieke app ontwikkelt, hangt van je eigen creativiteit af. Maar met de ervaring die ik heb opgedaan, kan ik wel het volgende met je delen:

- Windows staat geen logo toe in zijn appbar. Plaats het logo dus in de HUB.

- Gebruik het merklettertype in titels, maar het font van Windows voor de platte tekst.

- Verwerk de bedrijfskleuren in de appbar, zo ben je toch herkenbaar.

- Tablet use heeft een visuele focus. Investeer dus in mooie plaatjes en niet in lappen tekst!

Maar allerbelangrijkst: DOORBREEK HET STRAMIEN! Microsoft hanteert een protocol over appdesign voor Windows 8. Binnen deze kaders kun je een hoop doen, maar echt revolutionair wordt je app wanneer je deze kaders doorbreekt en iets unieks ontwikkelt. Ik doe niet anders en het werkt. Trek wel even de bokshandschoenen aan om met Microsoft te sparren.

Tot zover mijn adviezen. Begin, ontdek en creëer!

 

Reageren


Naam 

E-mail

Reactie

versturen


Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari