M’n broer heeft net een Samsung Smart TV gekocht en nadat ik er een beetje mee gespeeld had, was ik blij verrast. Maar dat is misschien niet heel vreemd. Ik heb thuis met de interface van UPC Horizon te maken en dat loopt nog niet helemaal lekker. Ook al hebben we het over twee verschillende systemen: het ingebouwde OS van een televisie en het OS van een mediabox, toch bepalen ze beide de ervaring van het televisie kijken van vandaag. Ik sta op het punt om flinke veranderingen plaats te laten vinden in mijn wereld van televisie kijken. Blijf ik bij de UPC Horizon Box? Of ga ik voor die Samsung Smart TV? En wat heeft het vernieuwde webOS van LG mij te bieden?

UPC Horizon Box: schiet nog tekort

Sinds enkele maanden ben ik thuis overgestapt op de UPC Horizon Box met het idee dat de nieuwe interface plus digitale televisie met allerlei apps me plezier zouden gaan doen. Lekker op de bank alleen de programma’s en films kijken die ik opgenomen heb. Als designer was ik benieuwd naar de nieuwe interface. Ik zat eerder naar een scherm te kijken dat flink in de tijd was blijven hangen. Blauwe achtergronden met saaie lijsten van kanalen en opnames. Met Horizon kreeg ik het uiterlijk waar ik op zat te wachten: mooie transparant zwarte achtergronden met soepele overgangen, grote movie posters in de ‘on demand’-filmbibliotheek en zelfs een afstandsbediening met een toetsenbord op de achterkant. Maar schijn bedriegt. Na een paar dagen Horizon wilde ik terugstappen naar de oude mediabox.

horizon

Menu neemt de helft van je beeld in beslag. Bron: The Effect

Enkele basiscomponenten ontbreken:

▸ Snelheid
Wat heb je aan een mooie interface als het enorm traag is? Zap je naar een ander kanaal, dan blijf het menu lang hangen. Zodra ik bij een programma ben dat ik wil zien, dan wil ik ‘m ook zien.

▸ Overzicht
Ga ik naar m’n opgenomen programma’s toe, dan krijg ik een massale lijst van ‘posters’ te zien. Ik zie niet in één oogopslag welke programma’s ik allemaal opgenomen heb, maar scroll me suf op zoek naar die ene show.

▸ Slimme categorisering
Zoeken naar een ‘on demand’-film is voor mij vaak al een avondvullende activiteit. Nadat ik een film heb gevonden, is het alweer tijd om naar bed te gaan. De categorisering van de films schieten tekort (in vergelijking met bijvoorbeeld Netflix die jouw wensen steeds beter leert kennen) en de zoekfunctie is zo algemeen dat zelfs woorden in de database opgenomen zijn die niet eens in filmtitels voorkomen.

Kortom, de oude mediabox van UPC was visueel onaantrekkelijk maar bood in ieder geval nog de logica aan die je verwacht bij het TV kijken. Geef mij maar saaie lijsten die werken en overzichtelijk zijn in plaats van mooie visuals die me verwarren.

Samsung Smart TV: een stap vooruit

Zonder een diepe review te geven van de Samsung Smart TV, wil ik enkele zaken benoemen die me aanspreken, want alleen al even door het menu heengaan, is aangenaam:

samsung-smart-tv-2013

Bron: Samsung

▸ Overzichtelijk
Een schone, overzichtelijke interface met eigentijdse iconen die me helpen bij het vinden van de content die ik zoek. Duidelijk en mooi om te zien zonder poespas.

▸ Veel mogelijk
De menu-indeling toont in één keer alle mogelijkheden: Social, Apps, On TV, Movies & TV, Photos & Video’s. In een beeldvullend scherm kun je kijken waar je zin in hebt. ‘Social’ toont de kijkactiviteiten van je familie en vrienden (mocht je daar überhaupt behoefte aan hebben), ‘Apps’ toont, in een duidelijke grid view, de apps die er toe doen: uitzending gemist, RtlXL, maar ook de gewenste Netflix.

▸ Kabeltelevisie in nieuw jasje
Bij ‘On TV’ spring je niet direct naar je televisie toe, maar krijg je een leuk overzicht van films en programma’s die vandaag langskomen. Dit geeft een alternatieve inspirerende wijze om nieuwe programma’s te vinden.

De interface is overzichtelijk en eigentijds ontworpen waarbij er echt rekening is gehouden met de eindgebruiker. Functionaliteiten die prioriteit hebben, zijn in het ontwerp duidelijk zichtbaar.

WebOS van LG: TV kijken van nu

Vandaag lees ik op The Verge dat webOS (dat blijkbaar in handen van LG is terechtgekomen) helemaal vernieuwd is. WebOS is een open source TV-software die voornamelijk voor de online wereld is gebouwd en ook op daadwerkelijke LG-televisies terecht gaat komen.

WebOS

Bron: The Verge

Dit is een interface die me enorm intrigeert, en wel hierom:

▸ Back to basics
Het kleurrijke design van de interface gaat uit van het basisprincipe dat het zo simpel moet zijn als het televisie kijken van vroeger. Geen diepe lagen in het menu waardoor je niet meer weet waar je bent. En die gedachte maakt elke interface al stukken sterker, of het nou om een iPhone app gaat of om deze software.

▸ Alles op een rij
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen kabeltelevisie, Netflix, Youtube of zelfs je Playstation. Alle mogelijkheden worden op dezelfde wijze gepresenteerd. Als gebruiker wil ik me namelijk niet bezighouden met de grenzen van diverse apparaten of technologieën, maar wil ik zo snel mogelijk voor me krijgen wat ik wil.

▸ Niet storend
Het menu komt rustig onder in je beeld tevoorschijn. Het stoort niet om het erbij te halen, want je ziet nog steeds je huidige programma of film. Ook dat doet een interface goed: fullscreen voor een gefocuste activiteit, ‘mini-modus’ voor een nevenactiviteit.

views

Fullscreen van Samsung — ‘mini-modus’ van webOS

LG lijkt voorbij de grenzen te kijken en heeft zich de vraag gesteld ‘Wat is het televisie kijken van vandaag?’. Met alle apparaten en services die we tegenwoordig hebben, ontstaat er makkelijk chaos. WebOS creeërt rust door de kracht van kleuren in te zetten om onderscheid te maken tussen diverse services. Ook is de interface ‘ondersteunend’ en ‘minimal’, want het gaat uiteindelijk om het kijken zelf.

Een goede TV-interface

Voor mij is televisie kijken allang geen eindeloos zappen meer. Het is één van de manieren waarop ik programma’s en films bekijk. Ik gebruik Netflix, Youtube en stream graag m’n eigen films. UPC biedt wel apps aan (geen Netflix), maar voor mij zijn het geen aparte applicaties, maar even waardevolle kanalen als kabeltelevisie. En zo mag dat dan ook gepresenteerd worden. Ik kijk selectief en gericht naar hetgeen dat ik wil zien, wanneer ik dat wil en op de plek waar ik dat wil.

Een goede TV-interface begrijpt deze wensen en zorgt voor een prettige kijkervaring. UPC voert dit wel door, maar mist enkele basiswensen. Samsung Smart TV komt echt een heel eind en heeft duidelijke verbeteringen doorgevoerd in de nieuwe interface. Het webOS van LG heeft het, naar mijn mening, ‘t beste in de gaten. De diverse kanalen worden onderin als een lijn aan mij getoond. Het is snel, compleet, slim, overzichtelijk, ondergeschikt aan de ervaring van het TV-kijken zelf en heeft een eigentijds jasje.

Wat ik ga doen, weet ik nog niet. Ik wil sowieso Apple TV nog grondig testen. Maar de interface moet minstens voldoen aan de sterke kanten van LG’s webOS.


Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
Elmar-Haneveld
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari