Social op Straat


Laatst zag ik onderstaand tafereel bij mij voor de deur. KPN had voor de lancering van hun 4G netwerk in Amsterdam gekozen voor een merkactivatie met groene Ferrariʼs, die door de Amsterdamse binnenstad reden.

In de minuut dat ik er naar stond te kijken, zag ik al zo’n 5 à 10 mensen (waaronder ikzelf en ik ben niet eens een autoliefhebber) dit fotograferen met hun telefoon. Dit is een goed voorbeeld om de principes van sociale beïnvloeding en tevens trends op het gebied van social media in te duiden.

Schermafbeelding 2013-02-13 om 11.12.24

Foto: Tobias van Geijn

 

Sociale Beïnvloeding

De hoogleraar psychologie en marketing Cialdini presenteerde in zijn boek ʻInfluence: The Psychology of Persuasionʼ zes universele principes van beïnvloeding. Deze werden door mediapsycholoog Mischa Coster vertaald naar Social Media.

Ook bij de 4G-actie zijn er enkele van deze principes te herkennen.

1. Commitment en consistentie 
Mensen streven er naar hun attitudes en gedrag in overeenstemming te brengen. Wie in eerste instantie ja zegt tegen iets of iemand zal niet zo snel nee zeggen daarna. Als je deze foto vanwege de Ferrari via social media deelt, like/deel je tegelijkertijd ook de 4G-campagne van KPN. De kans dat je in de toekomst positief zal reageren op dit 4G netwerk neemt daardoor toe. Je hebt je er immers aan verbonden. Hetzelfde geldt voor mensen die jouw foto vervolgens liken/retweeten.

2. Sociale bewijskracht
Mensen gebruiken het gedrag en de attitudes van anderen om hun eigen denken en doen op af te stemmen. Als een vriend een foto deelt zal deze blijkbaar een bepaalde waarde vertegenwoordigen en daarom dus ook wel interessant zijn voor jou. Deze foto delen via social media is dus genoeg om dit mechanisme te laten werken.

3. Schaarste
Dingen die moeilijk bereikbaar zijn, worden vaak als aantrekkelijk gezien. Een Ferrari zie je niet elke dag – laat staan een groene – dus dit trekt veel aandacht. KPN hoopt dat de positieve waarde van de auto afstraalt op hun product: hierbij maken ze slim gebruik van de gemeenschappelijke eigenschap ʻsnelheidʼ.

Trends
Als je kijkt naar wat de trends op het gebied van social media in 2013 zullen zijn, kun je in deze campagne ook al verschillende elementen herkennen:
- Mobiel wordt belangrijker: deze campagne sluit hier volledig op aan. Foto’s maken, direct delen, direct reageren.
- Nadruk ligt op relevante, aansprekende content (The Content Economy). In dit geval doe je dat door iets bijzonders (drie groene Ferrari’s) te koppelen aan je product/dienst (4G). De autoʼs prikkelen en spreken mensen aan; de content is mede door het mechanisme van schaarste relevant en aantrekkelijk voor de doelgroep.
- De consument zelf is de grootste ambassadeur van je merk: ook dit zie je in deze actie terug. KPN laat de consument de content delen, waardoor ze als merk niet zelf hoeven te communiceren via social media. Dit heeft zo zijn voordelen. Wanneer mensen branded content delen heeft dit namelijk meestal een positieve inhoud en daarnaast meer invloed (aandacht, gedrag) dan wanneer het merk dit zelf doet. Lees dit maar eens.

Interessant is dus om te merken dat bij een simpele merkactivatie als deze veel meer social media uitingen en mechanismen actief zijn dan je op het eerste gezicht zou denken.

Tobias van Geijn

Voor onze tekstpoot, is afgestudeerd Sociaal Psycholoog Tobias van Geijn bezig met een onderzoek naar strategisch gebruik van Social Media. Het onderzoek is nog niet klaar, dit is slechts een voorproefje.

Reacties


1 Reactie

  1. Thijs de Mol

    Leuk stuk!

Reageren


Naam 

E-mail

Reactie

versturen


Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari