To scrum or not to scrum


Op dit moment zijn er twee projectmethodes die het meest gebruikt worden om een digitaal product te realiseren: Waterval en Scrum. Beide methodes kunnen voor een geweldig resultaat zorgen, alleen is de weg ernaar toe anders. Je zou je kunnen afvragen of het dan uitmaakt volgens welke methode je werkt? Beide zijn immers succesvol. Om deze vraag te beantwoorden zal ik hier de verschillende methodes uitleggen met hun voor- en nadelen.

Waterval

Een veel gebruikte projectmethode is de waterval methode. Deze manier van werken dankt zijn naam aan het overlappende, vloeiende karakter van een waterval. Het project wordt namelijk in verschillende fases opgedeeld die elkaar opvolgen en zo tot een eindresultaat komen. Bij elke overgang is er contact met de klant die dan bepaalt of het project door kan naar de volgende fase.

 

uitleg_wateval1

 

Fase 1

Er wordt een concept en strategie bedacht. In de klassieke waterval methode worden hier de meeste functionaliteiten bedacht en vastgelegd. Er komt een document wat het concept van a tot z piekfijn beschrijft.

waterval_1

Fase 2

Dit document gaat naar de interaction designer. Hier worden alle functionaliteiten uitgewerkt en worden er wireframes gemaakt, de zogenaamde blauwdrukken voor het product.

waterval_2

Fase 3

In deze fase wordt er gewerkt aan wervende copy door een copywriter. Tenslotte is content en de vorm waarop het wordt aangeboden een ontzettend belangrijk onderdeel van digitale producten.

 

waterval__copy

 

Fase 4

Deze wireframes en copy gaan door naar de visual designer. Hij gaat aan de slag om datgene wat bedacht is vorm te geven.

waterval_3

Fase 5

Op basis van de gemaakte wireframes en visual designs wordt dan het daadwerkelijke product gebouwd.
waterval_4

Fase 6

Het product wordt getest en is klaar voor livegang!

waterval_5

Klaar!

Met deze methode krijgt de klant precies waar hij om vraagt.

Okay, en wat is scrum…?

Scrum is een agile project methode. (check wikipedia) Scrum doet het helemaal anders dan waterval. Waar de disciplines in waterval netjes achter elkaar worden ingezet, zet scrum deze disciplines tegelijkertijd in. Dus een interaction designer, visual designer, copywriter en ontwikkelaar zitten in een team en werken samen simultaan aan het product. Ook maakt de klant actief deel uit van het scrum team. Het liefst dagelijks. Dit is een groot verschil met de waterval methode waar er alleen afgesproken presentatie momenten zijn. Een Scrumtraject is opgedeeld in zo genoemde sprints.

Sprints zijn vaste blokken tijd van maximaal 4 weken. Een scumproject kan bijvoorbeeld drie sprints duren. Aan het eind van elke sprint levert het scrum team een werkend product op en moet in theorie live gezet kunnen worden. Dit product wordt elke sprint aangevuld en bijgewerkt totdat het daadwerkelijke product klaar is en live gaat. Verder heeft de scrummethode vaste rituelen, specifieke artefacten en rollen waar ik jullie nu niet meer lastig zal vallen. Zie hier een visualisatie van het scrumproces.

 

uitleg_scrum

Sprint 1

Zoals boven al gezegd, is een scrum traject onderverdeeld in sprints. Het doel van een sprint is het realiseren van een werkend product. Dus ontworpen, gebouwd en getest! En dat binnen 4 weken. Deze manier van werken dwingt het scrum team om eerst alleen de meest belangrijke onderdelen te bouwen. Dit onderdeel wordt dan meteen getest bij eindgebruikers. De bevindingen worden dan weer meegenomen in de volgende sprint. Je komt er zo snel achter of de juiste oplossing is gekozen en je kunt goed bijsturen.

scrum_1

Sprint 2

De klant is onderdeel van het scrumteam om sturing te geven en zijn visie over te brengen. Per sprint wordt bepaald welke onderdelen er worden opgepakt in die sprint. Dit kan ook een nieuwe feature zijn waar eerst geen rekening mee is gehouden maar die wel belangrijk bleek te zijn.

scrum_2

 

 

Sprint 3

Elke sprint is dus een iteratie op de vorige sprint. Zijn er problemen dan kan besloten worden om onbelangrijke features door te schuiven of op on hold te zetten.

scrum_3

Sprint 4

Zo wordt het product steeds completer en kan nog tot in de laatste sprint worden ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen.

scrum_4

 

Ready for take-off!

scrum_5Conclusie

Waterval is geschikt voor opdrachtgevers die precies weten wat ze willen. Elke dicipline levert zijn expertise op een bepaald moment in de tijd. In de praktijk wordt er wel tussentijds overlegd tussen de verschillende diciplines en is er overlap maar vaak is alles gericht op 1 release datum.

Scrum leent zich perfect voor innovatietrajecten en snelle livegang. Bij scrum kunnen er meerdere momenten zijn waarop er versies van een product live gaan. Deze versies kunnen dan worden getest en indien noodzakelijk worden bijgeschaafd.  Scrum is hierdoor heel flexibel en biedt de ruimte om in te spelen op recente ontwikkelingen. Voorbeeld: stel er wordt een webshop gebouwd volgens de scrum-methodiek en tijdens het proces verschijnt er een nieuwe betaalmethode op de markt. Met scrum heb je de ruimte om hier op in te springen en dit tijdens een volgende sprint te implementeren (vaak gaat dit dan wel ten koste van een andere feature die minder hoge prioriteit heeft). Bij de waterval methode is het lastiger om flexibel om te gaan met nieuwe ontwikkelingen omdat alle features aan het begin van het project al zijn vastgelegd.

Een voordeel van waterval is weer dat je precies krijgt wat is afgesproken. De planning en budgetering is daar op afgestemd. Bij scrum ligt de scope niet altijd vast en wordt er per sprint bepaald wat je in de volgende sprint gaat oppakken.

Wil je meer weten over de verschillende methodes die we bij Makerstreet in huis hebben, neem dan contact met ons op.

Reageren


Naam 

E-mail

Reactie

versturen


Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari